Tips

Goede yogamat kopen? Dit zijn de beste yogamatten van 2021

Yoga bestaat in ontzettend veel verschillende vormen, maar eigenlijk voor elke vorm geldt dat een goede yogamat onmisbaar is. Of je nu Hatha yoga, Bikram yoga of Nidra yoga doet. Maar hoe kies de de beste yogamat? Er zijn zoveel verschillende soorten, materialen en kleuren om uit de kiezen.  En de beste yogamat voor de één hoeft tenslotte niet de beste yoga mat voor de ander te zijn. In dit artikel vertellen we je welke soorten yogamatten er zijn én waar je op moet letten om de beste yogamat te vinden. Ook hebben we onze eigen favorieten verzameld in een top 10.

Top 10 yogamatten

1. Manduka PROlite Yogamat – 180 cm x 61 cm – 0,45 cm – Sage

Manduka PROlite Yogamat - 180 cm x 61 cm - 0,45 cm - Sage

De beste yogamat van dit moment is volgens ons de Manduka PROlite yogamat. De yogamat is van hoge kwaliteit en bevat geen afvalstoffen. Hij is emissievrij geproduceerd en draagt het Öko-Tex keurmerk. Verder is hij stevig, maar comfortabel en biedt hij voldoende grip zonder plakkerig aan te voelen. De Manduka yogamat neemt geen vocht en zweet op en wordt geleverd met een levenslange garantie.

Hij is licht van gewicht en daardoor ook heel geschikt om mee mee op reis te nemen of om mee te nemen naar je favoriete yogales. Verder biedt hij een goede ondersteuning voor je rug, ellebogen, knieën en heupen, zonder dat je inlevert op balans. De Manduka yogamat heeft een lengte van 180 cm, is 4,5 mm dik en weegt 1,8 kg.

2. Rockerz Fitness® – Yoga mat anti slip – Roze

Rockerz Fitness® - Yoga mat anti slip - Roze - Eco friendly

De Rockerz Fitness yogamat is wat ons betreft de beste goedkope yogamat. Het is een vrij dikke yogamat en daardoor is hij ook heel geschikt voor beginners en voor het beoefenen van zachtere vormen van yoga. Met een dikte van 8 mm ligt de yogamat comfortabel en zorgt hij voor voldoende ondersteuning. Toch is hij nog redelijk stabiel en licht van gewicht. Je kunt de Rockerz yogamat door zijn dikte echter ook prima gebruiken als fitnessmat.

Hij is gemaakt van milieuvriendelijk TPE materiaal en is voorzien van anti-slip én dat bestand is tegen vocht en zweet. Verder wordt hij geleverd met een handige opbergtas met draagkoord, waardoor je hem gemakkelijk mee kunt nemen. Je hebt keuze uit verschillende kleuren. De Rockerz yoga mat is 180 cm lang, 8 mm dik en weegt slechts 828 gram.

3. YoZenga Premium yoga mat natuurlijk kurk

YoZenga Premium yoga mat natuurlijk kurk Mandala Flower

Ook de YoZenga Premium yoga mat is een goede keuze als je op zoek bent naar de beste yoga mat. Hij is gemaakt van natuurlijke materialen en zeer geschikt voor ervaren yogi’s; onder andere doordat het geen al te dikke yogamat is. De Yozenga yogamat is gemaakt van duurzame kurk en natuurlijk rubber. Het materiaal is schokdempend, geeft een goede ondersteuning en vrij van chemische geurtjes.

Verder heeft de yogamat een mooi mandala design en is hij voorzien van een aantal lijnen. Deze lijnen kunnen je helpen om yogahoudingen beter uit te voeren. Je kunt namelijk gemakkelijk controleren of je symmetrisch staat. Deze mooie yogamat is 183 cm lang, 4 mm dik en weegt 2,5 kg. Tot slot is hij eenvoudig mee te nemen en kun je hem zowel in de studio als thuis gebruiken.

4. Yogamat voor Zachte Yoga 8mm

Yogamat voor Zachte Yoga 8mm Groen met

Deze mooie yogamat van Decathlon is wat dikker dan de gemiddelde yogamat. Met name beginners, maar bijvoorbeeld ook zwangere vrouwen, vinden een dikke yogamat vaak prettiger. Ook voor bepaalde yogavormen, zoals restorative- of nidra yoga. De zachte Kimjaly yogamat van Decathlon is ideaal als je kennis wilt maken met yoga of wanneer je een zachte vorm van yoga beoefent.

Hij is 8 mm dik en voorzien van een stijlvol bladerpatroon. Maar je kunt ook kiezen voor één van de andere kleuren en prints. Verder is hij slipvast, zodat je niet uitglijdt tijdens oefeningen en bewegingen. Tot slot is hij 173 cm lang en weegt hij 1,85 kg.

5. HOLI Yogamat Beige Extra Lang 

HOLI Yogamat Beige Naturel Jute 5 MM Extra Lang 

Ook de HOLI yogamat is een hele geschikte keuze als je niet alleen een goede, maar ook een mooie yogamat zoekt. Deze stijlvolle yogamat is gemaakt van organisch jute op een stevige ondergrond, vrij van gifstoffen. De yogamat is daardoor anti-bacterieel en bestand tegen vocht, zweet en stof. Verder bevat de yogamat geen vreemde geurtjes. De onderzijde van de mat is zeer goed anti-slip, waardoor het matje niet kan verschuiven terwijl je een oefening doet.

Hij heeft een dikte van 5 mm, waardoor hij voldoende stabiel is voor vrijwel alle soorten yoga, terwijl hij ook voor voldoende ondersteuning zorgt. De yoga mat gaat jarenlang mee en is ook gemakkelijk mee te nemen. Tot slot is hij 183 cm lang en weegt hij 2 kg.

Waarom een yogamat?

Als je graag yoga doet, kan je eigenlijk niet zonder een goede yogamat. Er zijn verschillende redenen waarom je het beste een yogamat kunt gebruiken. Hieronder vertellen we je hier iets meer over.

Comfort

In de eerste plaats zorgt een goede yogamat voor comfort. Een yoga mat is namelijk minder hard dan de vloer en het materiaal schuurt niet als je erop leunt met je handen of ellebogen. Ook als je erop ligt, geeft een yogamat enige steun. Zeker voor zachtere vormen van yoga, zoals zwangerschapsyoga en nidra yoga, is dit comfort heen belangrijk.

Kou

Een ander voordeel van een yogamat is het isolerende vermogen. De meeste vloeren voelen koud aan. Yoga doen op een koude vloer is niet alleen oncomfortabel, het is ook niet goed voor je spieren. Doordat ze koud worden, krijg je sneller blessures.

Anti-slip

Ook om niet uit te glijden, kun je het beste een yogamat gebruiken. Een goede yogamat is anti-slip en zorgt er daardoor voor dat zowel de mat als jijzelf niet kan verschuiven tijdens een moeilijke yogahouding.

Hygiëne 

Tot slot is een goede yogamat van belang voor de hygiëne. De meeste yogamatten zijn namelijk gemaakt van een niet-poreus materiaal dat geen vocht en zweet opneemt. Sommige andere ondergronden doen dit wel, waardoor er bacteriën in kunnen groeien en er vieze luchtjes ontstaan. Overigens kun je ook voor een yogamat van katoen of ander materiaal kiezen dat vocht absorbeert. Het is dan echter wel belangrijk dat de yogamat gewassen kan worden.

Verschil tussen een yogamat en fitnessmat

Misschien vraag je je af of je niet gewoon een fitnessmat kunt gebruiken voor yoga, of andersom. Yogamatjes en fitnessmatten lijken tenslotte heel veel op elkaar. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Het belangrijkste verschil is de dikte. Een yogamat is namelijk een stuk dunner dan een fitnessmat. Dit heeft er mee te maken dat het bij yoga heel belangrijk is om stabiel te staan en je evenwicht te bewaren. Hoe dikker een matje is, hoe moeilijker dit wordt. Om deze reden zijn yogamatten vaak 4 a 5 mm dik en fitnessmatten vaak 1,5 cm dik. 

Dit wil overigens niet zeggen dat je niet kunt fitnessen op een yogamat of dat je geen yoga kunt doen op een fitnessmat. Dit kan best, alleen je moet er dan rekening mee houden dat de eigenschappen niet optimaal zijn. Met name als je actieve vormen van yoga beoefend waarbij het aankomt op evenwicht en balans is een fitnessmat vaak te dik. Als je naast yoga ook af en toe thuis wilt fitnessen, is het vaak prima te doen om hiervoor je yogamat te gebruiken.

Waar je op moet letten om de beste yogamat te kopen

Om de beste yogamat te vinden, is het raadzaam om je te verdiepen in de belangrijkste kenmerken van een yogamat. Zo zijn er yogamatten verkrijgbaar van verschillende materialen, in verschillende kleuren en wisselende afmetingen. Hieronder vertellen we je precies waar je op moet letten om de beste yogamat te kopen.

Materiaal

PVC

Veel yogamatten zijn gemaakt van PVC. Het is een prima materiaal dat lang meegaat, voor goede demping zorgt en voldoende stroef is. Naarmate je een PVC yogamat langer gebruikt, wordt hij nog stroever. Als je een goedkope yogamat zoekt, is de kans groot dat je uitkomt bij een PVC yogamat.

TPE

Ook TPE is een prima keuze voor een yogamat. TPE is iets milieuvriendelijker dan PVC, doordat het een combinatie is van kunststof en rubber. Deze yogamatten zijn wat dichter van structuur en zeer flexibel en elastisch. Hierdoor ligt een TPE yogamat – zoals de Love Generation Eco yogamat – vaak net wat comfortabeler dan een exemplaar van PVC.

Rubber

Rubber is een 100% natuurlijk materiaal, waardoor dit een hele goede keuze is als je rekening wilt houden met het milieu. Ook is het voor jezelf een hele fijne keuze voor jezelf, doordat het materiaal zeer stroef is, zelfs bij klamme handen en zweetvoeten. Rubber kan wel een wat bijzondere geur hebben.

Kurk

Ook kurk is een hele fijne keuze als je de beste yogamat zoekt. Kurk is een natuurlijk materiaal, gemaakt van boomschors van bepaalde bomen. Doordat kurk van nature antibacterieel en schimmelwerend is, is het een heel fijn materiaal. Daarbij voelt het glad aan, maar is het wel heel stroef tijdens oefeningen.

Katoen of jute

Traditionele yogamatten werden gemaakt van katoen. Dit materiaal neemt vocht op en wordt daardoor stroever. Op een gladde ondergrond kan katoen echter gemakkelijk schuiven. Jute heeft vergelijkbare eigenschappen als katoen. Vind je deze materialen wel heel prettig, dan kun je een katoenen yogamat het beste combineren met een yogamat van een ander materiaal. Ook kun je kiezen voor een yogamat waarin jute of katoen gecombineerd wordt met TPE, PVC of rubber, zoals de HOLI Yogamat.

Wol

Een wollen yogamat – zoals de Yin Yoga mat – voelt heel warm en zacht aan en is daardoor geschikt voor zachte vormen van yoga of bijvoorbeeld tijdens de eindontspanning. Een ander voordeel van een wollen yogamat is het feit dat ze niet statisch geladen zijn. Je kunt ze het beste combineren met een TPE, PVC of rubberen yogamat.

Dikte

Om de beste yogamat te vinden, is het heel belangrijk om op de dikte te letten. Een te dikke yogamat zorgt er namelijk voor dat je niet stabiel staat, terwijl een te dunne yogamat oncomfortabel kan zijn. De meeste yogamatten zijn zo’n 4 a 5 mm. Hierop kun je vrijwel alle vormen van yoga beoefenen en sta je voldoende stevig om goed je balans te kunnen houden.

Als je een zachtere vorm van yoga wil beoefenen, zoals nidra yoga of zwangerschapsyoga kun je het beste voor een dikke yogamat kiezen. 

Formaat

Let ook op het formaat van de yogamat. Standaard zijn yogamatten zo’n 183 cm lang en 60 cm breed. Voor de meeste mensen is dit formaat prima, maar als je langer bent dan 190 cm kun je het beste een yogamat kopen die langer is. Een goede keuze is dan de Ecoyogi extra lange yogamat van 200 cm of de Manduka extra lange yogamat van 215 cm. Als vuistregel kun je er vanuit gaan dat je een yogamat nodig hebt van je eigen lengte plus 10 cm. 

Kleur

Kleuren kunnen een belangrijke rol spelen bij yoga. Je kunt er daarom voor kiezen om bewust een bepaalde kleur yogamat te kiezen. Ook kan het zijn dat bepaalde kleuren positieve of juist negatieve gevoelens oproepen en misschien vind je de ene kleur ook gewoon mooier dan de andere. Gelukkig zijn er yogamatten in allerlei verschillende kleuren te koop. Van heel neutraal – zoals de Manduka PROlite Yogamat – tot juist heel opvallend en uitgesproken.

Design

Ook het design is van belang bij het vinden van de beste yogamat. Deels is dit een kwestie van smaak. Misschien vind je een yogamat met een print heel erg mooi, maar het kan ook zijn dat je juist van basic en simpel houdt. Het design kan echter ook van praktisch belang zijn. Sommige yogamatjes – zoals de YoZenga Premium yoga mat – zijn namelijk voorzien van lijnen die je kunnen helpen om yoga poses beter uit te voeren. Ze helpen je symmetrisch te staan en zorgen ervoor dat je het snel ziet als je niet recht staat.

Anti-slip

Let er tijdens je zoektocht naar de beste yogamat ook op dat hij voldoende anti-slip is. Zeker bij moeilijke poses is het heel belangrijk dat je niet wegglijdt. Het materiaal moet stroef genoeg zijn om het matje of zijn plaats te houden én om ervoor te zorgen dat je handen en voeten niet van de yogamat kunnen glijden.

Transport

Als je de yogamat vaak mee gaat nemen naar een yoga studio, op reis of een andere locatie, kun je het beste een yogamat kiezen die licht van gewicht is en die je gemakkelijk mee kunt nemen. Sommige yogamatten – zoals de Rockerz Fitness® – Yoga mat – worden bijvoorbeeld geleverd met een handige draagtas. 

Duurzaamheid

Ook de duurzaamheid van een yogamat is van belang. Aan de ene kant is het goed om erop te letten hoe de yogamat geproduceerd is en of dit op een milieuverantwoorde wijze is gedaan. Aan de andere kant zegt duurzaamheid iets over de kwaliteit. Je kunt natuurlijk het beste een yogamat van hoge kwaliteit kopen die lang meegaat. Zeker als je al weet dat yoga iets voor je is. Als je net begint met yoga en nog niet weet of je het gaat blijven doen, kun je voor een goedkope yogamat kiezen. Maar nog steeds raden we je aan om een verantwoorde keuze te maken. Let er in ieder geval op dat de yogamat geen gifstoffen bevat.

Yogamat beste

FAQ

Waar kan ik een yogamat kopen?

Je kunt een yogamat zowel in fysieke winkels als in webshops kopen. Veel sportwinkels bieden yogamatten aan en je kunt zelfs bij de Action een yogamat kopen. Voor een goede yogamat kun je echter het beste naar een sportzaak gaan of online kijken. Webwinkels als Decathlon en Bol.com hebben een ruim assortiment aan sportartikelen en yogamatten. Doordat het aanbod groot is, kun je gemakkelijk verschillende yogamatten met elkaar vergelijken.

Is een yogamat nodig voor yoga?

Of een yogamat nodig is, is heel persoonlijk. In de meeste gevallen is het wel het beste om een yogamat te gebruiken voor yoga. Een yogamat heeft namelijk de juiste dikte voor het comfortabel uitvoeren van yoga poses. Ook zorgt een yogamat ervoor dat je niet te snel afkoelt en dat je niet uitglijdt terwijl je net in de kraaihouding staat. Het is dus niet zo dat je geen yoga kunt beoefenen zonder yogamat, maar het is wel heel verstandig om een yogamat te gebruiken.

Is een yogamat geschikt om op te slapen?

Als je op zoek bent naar een slaapmatje is een yogamat niet die beste keuze. Yogamatten zijn namelijk vrij dun, waardoor je lichaam niet voldoende ondersteund wordt tijdens de nacht. Je kunt dan beter een matje van wat dikker materiaal kopen.

Hoe kun je een yogamat reinigen?

Als je je yogamat intensief gebruikt, is de kans groot dat er zweetdruppels op vallen en dat er zand, stof of ander vuil op terecht komt. Je yogamat regelmatig reinigen is dan ook geen overbodige luxe. Hoe je dit doet, ligt aan het materiaal van je yogamat. Een PVC yogamat kan bijvoorbeeld in de wasmachine, terwijl je de meeste andere yogamatten het beste met een vochtige doek kunt reinigen. Gebruik in ieder geval nooit agressieve schoonmaakmiddelen en hang je yogamat niet in de zon te drogen. Zeker als je een yogamat van rubber hebt, is dit heel belangrijk.

Samenvatting

Een goede yogamat is heel belangrijk tijdens een yogasessie. Een yogamat zorgt er namelijk voor dat je comfortabel ligt, zit of staat en dat je niet te snel afkoelt. Ook helpt een yogamat je in balans te blijven en te voorkomen dat je uitglijdt. Omdat er heel veel verschillende soorten yoga zijn, is er niet één beste yogamat voor elke situatie. Daarbij heeft iedereen ook nog zijn eigen voorkeuren. Wat de beste yogamat voor de één is, kan voor een ander dan ook een complete miskoop zijn. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste yogamat voor jouw volgende yogasessie hebt gevonden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies, die nodig zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren.

Wij gebruiken cookies voor de volgende redenen:

Functioneel Noodzakelijk voor het functioneren van de website (vereist)

Statistieken Voor analyse doeleinden om de website te verbeteren (vereist)

Social Media Voor het laten functioneren van like buttons

Advertenties Om bij te houden welke advertenties je al hebt gezien en hoe vaak

Interesses Om informatie en advertenties zoveel mogelijk te laten aansluiten bij je interesses

Verwijder je cookies uit je browser dan kan je keuze niet worden herkend en zal je opnieuw over het gebruik van cookies worden geïnformeerd en om toestemming worden gevraagd.

Sluiten