Tips

Trainen met weerstandsbanden? Zo kies je de beste weerstandsband

Fit worden kan op heel veel verschillende manieren. Je kunt een abonnement nemen op de sportschool of thuis met gewichten gaan trainen bijvoorbeeld. Maar als je een voordelige manier zoekt om te trainen die weinig ruimte in beslag neemt, kun je het beste een weerstandsband kopen. Weerstandsbanden zijn er in allerlei vormen, maten en soorten en kun je gebruiken om je hele lichaam te trainen. Je kunt de workout zo zwaar maken als je zelf wilt. Maar hoe kies je de beste weerstandsband? Ga je voor een mini band of booty band? Of is een weerstandsband met handvat de beste keuze? In dit artikel hebben we voor je op een rijtje gezet welke soorten weerstandsbanden er zijn én waar je op moet letten om de beste weerstandsband voor jouw workout te vinden. En in de top 10 hieronder kun je onze eigen favorieten terugvinden.

Top 10 weerstandsbanden

1. Tunturi Power Band – Weerstandsband – Fitness Elastiek – Medium – Groen

Tunturi Power Band - Weerstandsband - Fitness Elastiek - Medium - Groen

De beste weerstandsband van dit moment is volgens ons de Tunturi Power Band. Deze weerstandsband is verkrijgbaar in verschillende weerstanden en heeft een lengte van 104 cm. Hij is gemaakt van latex levert een weerstand van 10 tot 35 kg. Het materiaal is duurzaam en zeer flexibel, vervormt of breekt niet. Je kunt van het merk Tunturi ook weerstandsbanden met een hogere of lagere weerstand kiezen.

Zo kun je variëren tussen oefeningen en de weerstand geleidelijk opbouwen. Het fitness elastiek is 2,9 cm breed en kan zowel thuis als in de sportschool gebruikt worden. Je kunt de Tunturi weerstandsband onder andere gebruiken voor het trainen van je armen, rug, heupen, benen en billen. Ook is dit een handige weerstandsband om de pull up te trainen.

2. Athletics Official Weerstandsbanden Set van 3 + GRATIS Long band 

Athletics Official Weerstandsbanden Set van 3 + GRATIS Long band 

Deze Athletics Official weerstandsbanden set is een goede keuze als je de beste weerstandsband voor het trainen van je billen zoekt. De set bestaat uit 3 weerstandsbanden van stof en elastiek. Aan de binnenzijde zijn de resistance bands voorzien van antislip, waardoor ze tijdens het trainen goed op hun plaats blijven en niet oprollen. De weerstandsbanden zijn 8 cm hoog en worden geleverd in 3 kleurcombinaties.

Elke kleur staat voor een hogere weerstand, waardoor je je training steeds zwaarder kunt maken. De booty bands zijn heel makkelijk te gebruiken en je kunt er zeer effectief je billen mee trainen, doordat je je billen continu aan moet spannen. Je kunt de weerstandsbanden echter ook gebruiken om je armen te trainen.

3. SWILIX ® – Resistance Band Set – Fitness Elastiek – Weerstandsbanden

SWILIX ® - Resistance Band Set - Fitness Elastiek - Weerstandsbanden

De SWILIX weerstandsbanden set bestaat uit verschillende weerstandstubes en accessoires. Elke kleur staat voor een andere weerstand, waardoor je oefeningen geleidelijk zwaarder kunt maken of per oefening een andere weerstand kunt kiezen. De resistance tubes hebben een weerstand van 4,5 tot 15,9 kg en kunnen op verschillende manieren bevestigd worden. Je krijgt er een stevig deuranker bij waarmee je de banden op verschillende hoogtes kunt gebruiken.

Het deuranker is zo ontworpen dat je deur niet beschadigt en de weerstandsbanden veilig te gebruiken zijn. Je kunt de weerstandstubes gebruiken met handvatten of enkelhouders, beide voorzien van een zachte binnenlaag. Deze set is zowel geschikt voor beginners als gevorderden en kan gebruikt worden om het hele lichaam te trainen.

4. Blackroll weerstandsBanden Set Trainingsbanden – 3 textiel Fitnessbanden

Blackroll weerstandsBanden Set Trainingsbanden - 3 textiel Fitnessbanden

Ook de Blackroll fitnessbanden zijn een hele goede keus als je op zoek bent naar de beste weerstandsbanden om grote spieren, zoals benen, billen en core, te trainen. Deze set bestaat uit 3 weerstandsbanden met een breedte van 3 cm en een lengte van 104 cm. Ze lijken op de Tunturi weerstandsbanden, alleen zijn deze fitnessbanden niet van latex, maar van textiel. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor mensen met een latex- of rubberallergie.

Elke kleur band staat voor een andere weerstand oplopend van 3,2 tot 6 kg. Hierdoor zijn de weerstandsbanden voor verschillende lichaamsdelen te gebruiken en kun je de oefeningen steeds zwaarder maken. Blackroll heeft daarnaast een gratis app waarin je oefeningen kunt vinden die je met de fitness elastieken kunt doen.

5. Resistance Bands – Fitness Elastieken Set van 5 – Latex Weerstandsbanden

Resistance Bands - Fitness Elastieken Set van 5 - Latex

De latex fitness elastieken van Positive Things zijn de beste goedkope weerstandsbanden van dit moment. Deze voordelige set bestaat uit maar liefst 5 fitness banden waarmee je onder andere je billen en benen kunt trainen. Elke kleur staat voor een andere weerstand, oplopend van extra licht tot extra zwaar. Je kunt er ontzettend veel verschillende oefeningen mee doen, waardoor je er alle spieren in je billen mee kunt stimuleren.

Ook kun je de fitness elastieken gebruiken voor andere lichaamsdelen, zoals je armen en schouders. De weerstandsbanden zijn licht en heel compact op te bergen. Hierdoor kun je ze eigenlijk overal mee naartoe nemen en bijvoorbeeld ook op vakantie blijven trainen. Als roze niet je kleur is, kun je de set met fitness banden ook in grijstinten kopen.

Wat is een weerstandsband?

Een weerstandsband is een elastische band die je kunt gebruiken voor krachttraining. Het kan een fitness elastiek zijn dat een loop vormt, maar een zijn ook weerstandsbanden in de vorm van tubes of rechte stukken elastiek. Weerstandsbanden kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals latex, textiel of rubber. Vaak representeren ze een bepaald gewicht waardoor je oefeningen zwaarder kunt maken door een zwaardere weerstandsband te gebruiken.

Waarom weerstandsbanden?

Weerstandsbanden zijn een perfect fitness materiaal om overal mee naartoe te nemen en op elke gewenste plek te trainen. Of je nu in de sportschool, thuis of in het park wilt trainen; een resistance band neem je gemakkelijk mee. Hieronder hebben we de belangrijkste redenen om een weerstandsband te gebruiken voor je op een rijtje gezet.

Veelzijdig trainingsmateriaal

Weerstandsbanden zijn op ontzettend veel verschillende manieren te gebruiken. Hierdoor kun je met een weerstandsband je hele lichaam trainen zonder dat je grote en dure fitnessapparaten nodig hebt. Je kunt er bijvoorbeeld je armen, schouders, rug, buik, benen en billen mee trainen. 

Oefeningen lichter maken

Het lijkt logisch dat oefeningen zwaarder worden wanneer je een weerstandsband gebruikt, maar het tegenovergestelde kan ook waar zijn. Bepaalde zware oefeningen, zoals pull ups, zijn in het begin heel zwaar. Als je nog niet voldoende kracht hebt om jezelf op te trekken, kun je deze oefening ook moeilijk trainen. Door een weerstandsband aan de pull up bar te bevestigen en hier met je voet in te gaan staan, wordt de oefening aanzienlijk lichter. Naarmate je sterker wordt, kun je een steeds lichtere resistance band gebruiken, totdat je helemaal zonder kunt. Ditzelfde geldt ook voor andere oefeningen, zoals de nordic curl of reversed nordic curl.

Overal te gebruiken

Een groot voordeel van weerstandsbanden ten opzichte van andere fitnessmaterialen is het gemak waarmee je ze meeneemt. Ze zijn licht en compact te vervoeren, waardoor je ze zowel thuis als in de sportschool kunt gebruiken en ook gemakkelijk meeneemt naar het park of wanneer je op vakantie gaat.

Soorten weerstandsbanden

Er zijn verschillende soorten weerstandsbanden te koop met elk hun eigen voor- en nadelen. Hieronder vertellen we je meer over verschillende soorten weerstandsbanden en fitness elastieken.

Mini band of booty band

Korte weerstandsbanden – zoals de Athletics Official Weerstandsbanden – worden ook wel mini bands of booty bands genoemd. Ze zijn zo’n 30 tot 40 cm lang en hebben een ideaal formaat om te gebruiken rond je bovenbenen. Hierdoor kun je oefeningen zoals de squat en hip thrust zwaarder maken en effectiever voor je billen. Je kunt ze echter ook gebruiken om andere spieren en spiergroepen mee te trainen. Mini bands zijn meestal gemaakt van latex of textiel.

Lange weerstandsbanden

Lange weerstandsbanden – zoals de Tunturi Power Band – Weerstandsband – zijn heel veelzijdig en kunnen gebruikt worden om het hele lichaam te trainen. Ze zijn geschikt voor het trainen van je rug, billen en benen, maar ze zijn ook ideaal om je biceps en schouders te trainen. Ook zijn lange weerstandsbanden ideaal om zware oefeningen met lichaamsgewicht, zoals pull ups, lichter te maken.

Weerstandstubes

Een weerstandstubes – zoals de SWILIX ® – Resistance Band Set – is een holle ronde weerstandsband met handvat. Je kunt er vaak ook enkelbanden aan vastmaken, zodat je verschillende oefeningen met een krachtstation na kunt bootsen. Je kunt hierdoor een complete full body workout doen met de weerstandsbanden. Met de handvatten train je je armen, schouders, rug en core. Met de enkelbanden train je je benen en billen en ook je rug en core. Op youtube is heel veel inspiratie voor oefeningen met de resistance tubes te vinden.

Fitness elastiek

Een fitness elastiek is een langwerpig stuk latex dat je op verschillende lengtes en weerstandsniveaus kunt krijgen. Ook koop je vaak een lange lengte die je zelf op de gewenste maten kunt knippen. Fitness elastieken worden veel gebruikt voor yoga en voor revalidatie of oefeningen bij de fysiotherapeut. 

Weerstandsband beste

Waar je verder op moet letten om de beste weerstandsband te kopen

Om de beste weerstandsband te vinden, is het niet alleen van belang om te bepalen welke soort weerstandsband het beste bij je past. Ook het materiaal, het weerstandsniveau, bevestigingsmogelijkheden zijn bijvoorbeeld van belang. Hieronder vertellen we je precies waar je op moet letten om de beste weerstandsbanden te vinden voor jouw workouts.

Materiaal

In de eerste plaats is het belangrijk om op het materiaal van de weerstandsband te letten. De meest gebruikte materialen zijn latex, rubber en textiel. Latex en rubber is eenvoudig schoon te houden en zeer elastisch. Ook houdt het zijn elasticiteit lang, waardoor de weerstandsband doorgaans lang meegaat. Het nadeel van de wat dunnere latex fitness banden is dat ze gemakkelijk oprollen. Met name de dunne latex booty bands hebben dit nadeel. Daar staat echter tegenover dat ze heel betaalbaar zijn. Wil je fitness banden die niet oprollen, dan kun je het beste weerstandsbanden van textiel kiezen met een antisliplaag aan de binnenzijde, zoals de Athletics Official Weerstandsbanden. Ook als je allergisch bent voor latex of rubber kun je uiteraard het beste voor fitness elastieken kiezen van textiel.

Weerstand

Ook de weerstand is van belang als je op zoek bent naar de beste weerstandsband. Soms worden de weerstandsniveaus enkel uitgedrukt in extra licht tot extra zwaar en soms representeren de fitness elastieken een bepaald trainingsgewicht. Over het algemeen heb je voor arm- en schouderoefeningen minder weerstand nodig dan wanneer je je benen en billen wilt trainen. Uiteraard speelt ook je eigen trainingsniveau een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste weerstand. Als je de weerstandsband juist wilt gebruiken om een oefening lichter te maken, begin je met de grootste weerstand en bouw je langzaam af met banden met een lagere weerstand.

Lengte

Je hebt onder het kopje ‘soorten weerstandsbanden’ al iets kunnen lezen over verschillende lengtes. De mini bands zijn 30 tot 40 cm lang en heel geschikt om rond je benen te gebruiken of rond je armen. De langere weerstandsbanden – zoals de Blackroll weerstandsBanden Set – zijn vaak een meter of iets meer. Welke je nodig hebt, ligt voornamelijk aan het soort oefeningen dat je wilt doen. Wil je je specifiek focussen op je billen en benen, dan kun je het beste een korte weerstandsband kopen. Wil je meer variatie in je oefeningen, dan is een langere weerstandsband de beste keuze.  

Set of losse weerstandsband

Je kunt een losse weerstandsband kopen – zoals de Tunturi Power Band – Weerstandsband – maar weerstandsbanden zijn ook vaak als set te koop. Dit heeft als voordeel dat je meteen verschillende weerstandsniveaus in huis hebt en de intensiteit geleidelijk op kunt bouwen. Ook heb je nu meteen fitness banden voor verschillende lichaamsdelen. Aan de andere kant bestaat natuurlijk ook de kans dat je bepaalde fitness elastieken nooit zult gebruiken. Een voordeel van een losse weerstandsband is daarbij dat je niet in een keer veel geld uit hoeft te geven voor een hele set. Je kunt het eerst proberen met één weerstandsband en als het bevalt, kun je er zelf nog voor kiezen of je verder uitbreidt met andere weerstandsbanden.

Bevestigingsmogelijkheden

Met name als je voor een weerstandsband met handvat kiest, is het belangrijk om te weten hoe je de weerstandstubes kunt bevestigen. De SWILIX ® – Resistance Band Set wordt bijvoorbeeld geleverd met een deurbevestiging. Deze kun je eenvoudig tussen je deur en het kozijn klemmen zonder dat je hiervoor moet boren of schroeven. Het kan echter ook zijn dat je geen geschikte deur hebt of de weerstandsband liever op een andere plaats wilt gebruiken. Dan is het handig om voor andere bevestigingsmaterialen te kiezen of zelf een oog in het plafond of de muur te bevestigen. Hou er rekening mee dat er grote krachten vrijkomen tijdens het trainen.

FAQ

Hoe gebruik je een weerstandsband?

Je kunt weerstandsbanden op meerdere manieren gebruiken en er verschillende spiergroepen mee trainen. Een mini band wordt veel gebruikt voor het trainen van de billen en bovenbeenspieren, maar je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken voor het trainen van je armen en schouders. In de video hieronder kun je zien hoe je een mini weerstandsband kunt gebruiken.

Met een langere weerstandsband heb je nog meer mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld op gaan staan om de weerstand op verschillende manieren te gebruiken. In de video hieronder kun je een full body workout met een weerstandsband bekijken.

Als je voor een weerstandsband met handvatten kiest, kun je veel oefeningen doen die je normaal gesproken in de sportschool met een krachtstation zou uitvoeren. Je kunt bijvoorbeeld heel goed je rug, schouders en borstspieren trainen met deze weerstandsbanden. In de video hieronder kunt je een full body workout met resistance tubes bekijken.

Wat is de beste weerstandsband voor beginners?

In principe kan je als beginner alle soorten weerstandsbanden gebruiken. Het is met name belangrijk om te letten om het weerstandsniveau en niet meteen te zwaar te trainen. Welke oefening je ook doet; het is belangrijker dat je hem correct uitvoert dan dat je zo zwaar mogelijk traint. 

Wat is de beste weerstandsband voor je billen?

De beste weerstandsband voor je billen is wat ons betreft een korte weerstandsband, oftewel een booty band. Deze plaats je rond je bovenbenen tijdens verschillende oefeningen. Je kunt kiezen uit verschillende weerstandsniveaus of een set met weerstandsbanden voor je billen kopen, zoals de Athletics Official Weerstandsbanden .

Waar kan in een weerstandsband kopen?

Weerstandsbanden zijn onder andere te koop in sportwinkels en soms ook in andere winkels. Voor het grootste aanbod kun je echter het beste online kijken voor een weerstandsband. Op webshops als Bol.com vind je bijvoorbeeld een heel uitgebreid aanbod aan weerstandsbanden en andere fitness materialen.

Samenvatting

Weerstandsbanden zijn een ontzettend veelzijdig middel om je hele lichaam te trainen. Je hebt ze in verschillende maten, zoals de mini band en de lange weerstandsband. De mini bands worden ook wel booty bands genoemd en zijn ideaal om je billen en benen te trainen. De langere weerstandsbanden zijn perfect voor een full body workout. Je kunt ook voor weerstandsbanden met handvat kiezen, deze worden ook wel weerstandstubes genoemd. Hiermee kun je vergelijkbare oefeningen doen als met een krachtstation. Om de beste weerstandsband te kopen, is het belangrijk om te bepalen welke soort weerstandsband het meest geschikt is. Verder is het raadzaam om te letten op materiaal, weerstand, lengte en bevestigingsmogelijkheden. We hopen dat je na het lezen van dit artikel de beste weerstandsband voor jouw volgende workout hebt gevonden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button

Door de site te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie

Deze website maakt gebruik van functionele en statistieken cookies, die nodig zijn om deze site zo goed mogelijk te laten functioneren.

Wij gebruiken cookies voor de volgende redenen:

Functioneel Noodzakelijk voor het functioneren van de website (vereist)

Statistieken Voor analyse doeleinden om de website te verbeteren (vereist)

Social Media Voor het laten functioneren van like buttons

Advertenties Om bij te houden welke advertenties je al hebt gezien en hoe vaak

Interesses Om informatie en advertenties zoveel mogelijk te laten aansluiten bij je interesses

Verwijder je cookies uit je browser dan kan je keuze niet worden herkend en zal je opnieuw over het gebruik van cookies worden geïnformeerd en om toestemming worden gevraagd.

Sluiten